Emre Çamalan'ın Kişisel Güncesi

Ben, sen sen olduğun için, benim!

Bilgisayar Mühendisi Olmak

Firmaların yetişmiş bilgisayar mühendisi bulamıyoruz da o yüzden herhangi bir şekilde kendini yetiştirmiş elemanlara iş imkanı sağlıyoruz diye kendinilerini savunurken bir de üniversitelerin durumu iyi değil sistemi değiştirmeliyiz diye bilmişcesine yaptıkları yorumlara çok üzülüyorum.

O kadar kendilerini iş ve para endeksli geliştirmişler ki benim için otomatik olarak çalışan bir uygulamadan farkları yok.
1) Sistemi Kötüle
2) Ucuza Çalışacak eleman bul
3) Mümkün olan en çok işi yapacak elemanı bul
4) Beni herzaman haklı çıkaracak elemanı bul

Bana kalırsa güzel ülkemin, Türkiyemin tanıma fırsatı bulduğum birkaç üniversitesinde eğitim o kadar güzel veriliyor ki Bilgisayar Mühendislerine , ben girdiğim her ortamda kişilerin ağzından dökülen cümlelere bakarak onların Bilgisayar Mühendisi mi yoksa sahada yetişerek işi öğrenen bir kişi mi olduğunu çok ama çok iyi anlıyabiliyorum ve daha hiç yanılmadım.

Nasıl mı anlıyorum, tabi paylaşayım!
Bir Bilgisayar Mühendisi eğitimi gereği sürekli notlandırılacağını ve aldığı notlara göre takdir alabileceğini öğrenir bu yüzden bir ortama girdiğinde önce konuyu anlamak üzere girdiği ortamı dinler ve konuyu öğrenir bu onun hocasına saygısını ve senenin başında ilk dersinde öğretildiği üzere dersini öğrenebilmesi için önce iyi bir dinleyici olması gerektiğini öğrendiği anlamına gelir. Bilgisayar Mühendisi olmayan biri kendini sahada yetiştirebilmek için önce girdiği ortamda sesini yükseltir varlığını belli eder, sonra da konuyu bildiklerini anlatmak için değiştirir çünkü bilgisi gördükleri kadardır, yeni deneyimlere açık değildir sahada yetişirken doymuştur , sıkılmıştır ve daha fazla ezilerek öğrenmeye tahammülü yoktur.

Bir Bilgisayar Mühendisi eğitimi gereği sunum yapmayı insanları bilgilendirmeyi sever çünkü topluluk karşısında her dersinde bilgi paylaşımı ona öğretilen en güzel şeydir. Sunum sonunda arkadaşlarından ve hocasından takdir alır, bu onu bilgi paylaşımına yöneltir. Bir toplulukta Bilgisayar Mühendisi öğrendiği üzere yeni teknolojilerden bahsederken “şu noktasıda var” , “şu kısmına dikkat edin” , “kendini geliştirmek istiyorsan bunuda dikkate almalısın” gibi bilgilendirici karşısındakini düşünücü davranışlar sergiler. Bilgisayar Mühendisi olmayan biri kendini sahada yetiştirebilmek ve yaşayabilmek için bilgi saklamayı ve sadece kendinde olan bilgiyle patrona yaranabileceğini öğrenmiştir. Ne kadar çevrenle bilgi paylaşmazsan, patron karşısında o kadar kozun olur mantığındadır ve ne yazık ki patronlar da bunu her zaman iyi yetişmişlik olarak algılar ne üzücü değil mi?

Bir Bilgisayar Mühendisi eğitimi gereği sürekli yeni bilgiler öğrenmeye ve gelişmeye açıktır çünkü üniversitesinde hocaları her zaman giriş seviyesinde anlattıkları derslerin başarı  yolunda sadece bir anahtar olduğunu ve gelişmenin sonunun gelmediğini her seferinde vurgulamıştır. Oysa kendini bir şekilde yetiştirdiği düşünülen kişi için bu yol ezilerek gelinmiş yoldur. Öğrenme işi artık bitse de iyi bir maaş almaya başlansa, kurulsa artık bir koltuğadır ve nedense patronlar onları her zaman amaçlarına ulaştırmışlardır.

Bir Bilgisayar Mühendisi eğitimi gereği dökümantasyona alıştırılmıştır , sadece girdiği sınavlardaki soruların cevaplarını toplasak bile bir çok firmanın toplam dökümantasyonunu geçer boyuttadır. Bir Bilgisayar Mühendisi asla dökümantasyondan kaçmaz ancak sonunda takdir edilmeyeceğini gördüğü zorunlu ve sıkıcı işlerde yapmak istemez. Eğitimi onu yeniliğe iterken önüne konulmuş engeller olarak görür. Ancak sahada bilgisayarcıların en sevmediği olay dökümantasyondur abartısını çıkartan kişiler de bence Bilgisayar Mühendislerine değil alaylı olarak öğrenenlere bakarak söylemişlerdir bu sözleri.

Ülkemdeki hiçbir Üniversitenin kötü bir Bilgisayar Mühendisi yetiştirmiş olduğuna inanmıyorum sadece iş sektörünün döngüdeki rolünü doğru düzgün yapamadığını düşünüyorum. Bir doktoru düşünün, üniversiteyi bitirdiği gibi pratikte birşey bilmediği halde hastanede yüksek maaşla işe başlıyor , siz bu doktorlar birşey bilmiyor biz veterinerleri alalım doktorluk yapsın deseydiniz ne olurdu acaba bugün doktorlarımızın hali?
İstermisiniz ben kasapta çalışıp iç organlardan iyi anlarım diye gidiyim hastaneye doktorluğa başvurayım?

Olur mu canım öyle şey demeyin çünkü bizim sektörde o kasapları işe alıp bizden daha fazla maaş veriyor sevgili patronlar. Sebebine gelince daha iyi et doğruyorlar, daha iyi mangallık yapıyor diyorlar, eee oldu mu bu şimdi yarın birgün bir ameliyat olsa ne olacak diyince de , bizim için bu kadarı gerekiyor onu da yapıyor yeter diyorlar hatta iyi yapıyor bu işi diye daha çok maaş veriyorlar.

Ey sevgili patronlar , üniversitesini yeni bitirmiş bir Bilgisayar Mühendisine doktorlara verildiği gibi 2 3 yıl şans verdiniz , iyi maaş verdiniz de, onlar mı öğrenemediler?
Yoksa daha ilk baştan deneyimsiz eleman almıyoruz diye işe almayıp bir de Üniversiteler iyi eleman yetiştirmiyor mu dediniz? Sahada tecrübe kazandırmak üniversitelerin değil sizin işiniz olması gerekmiyor mu?
Eeee diğerleri nasıl yetişmiş diyorsunuz değil mi ? Sizin Tübitaktan alacağınız Bilgisayar Mühendisi desteklerine dirsek çürütürken , binlerce sayfa ingilizce kitaba çalışırken diğerleri çaycı bile olurum diyerek bir bilgisayar şirketinde birşeyler öğrenmeye çalışıyorlardı. Çaycılıktan Coderlığa onun da hikayesi ayrı güzeldir tabi…

Birgün patron olursam iş ilanlarıma yazacağım ilk şey mümkünse Bilgisayar Mühendisi olmayan Coder arıyorum yazmak olacak neden mi?Sebebi basit ; çünkü Bilgisayar Mühendisi eğitiminin dışına çıkamaz! Sanar ki çok çalışırsam zam alırım , patronumu hocam olarak görürsem takdir edilir yüksek not alırım , işlerimi de sınavlarıma çalıştığım gibi ince ince çalışırsam sevilirim sanar.
Oysa işin iç yüzü öyle değil arkadaşlar, öncelikle patrona yakın olacaksın çayını çorbasını kodların önünde tutacaksın, bilgiyi herkesin içinde değil patronun kulağına fısıldayacaksın ki patron seni zeki ve çalışkan sanacak , bir de diğerlerinin ayağını kaydırmak gerek eh bu da zor olmasa gerek sonuç; başarı, zam, patrondan torpil ve üstüne çok çalışıyorsun tebrikleri…

Son olarak Bilgisayar Mühendisi eğitimi gereği rahatsızlıklarını yazılı dilekçeyle üstlerine sunar, o yüzden anlayacağınız üzere ben de Bilgisayar Mühendisiyim hem de Yüksek Bilgisayar Mühendisi olma yolundayım nasıl iyi mi?

 

Tüm Mühendis arkadaşlarıma ithafen…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.