Emre Çamalan'ın Kişisel Güncesi

Ben, sen sen olduğun için, benim!

Java da Dizi(Array)ler

Javada da diziler C++ ta olduğu gibiymiş bu beni çok mutlu etti nede olsa ilerlemem hızlanıyor.. Tabi sonuçta java birazcık fark olsun ama değilmi..

Javada diziler(Array) şu şekilde tanımlanıyormuş: mesela int tipinde bir array tanımlamak istiyorsak int[] dizi = new int[10]; Eğer kodla konuşma şansımız olsaydı koda şöyle demiş olacaktınız: Bir array istiyorum int tipinde => int[] Referansısa dizi olsun => int[] dizi referansını ve tipini söylediğim dizi şu olsun => int[] dizi = Tanımladığım int tipindeki array referansı yeni bir 10luk int Array’i olsun => int[] dizi = new int[10];

Bu satırları yazarken anlatmak istediğim dizi kelimesi bir referanstır. Bu aşırı derecede önemli bir nokta çünkü javaya ilk başladığımda heryerde new kelimesini görüyordum ama ne olduğunu bir türlü anlamlandıramamıştım. Bu ne canım her yerde iki kez int iki kez double kullanılmış ne kadar gereksiz diyordum.. Oysa öğrendimki referanslar stackta yarattığımız yeni Nesne ise Heap bölgesinde tutulur.. Bu kısımlar çok önemli detaylandırınca insan şaşırıp kalıyor.. Stackta tuttuğunuz şey RAMden yer harcamıyor. Ama Heapta tuttuğunuz şye bellekten yiyor. Coder olmak istemiyorum bunları bilmesemde olur diyorsanız okumayı bırakın hayır işin sırrı küçük ayrıntılarda gerçek programcılık budur diyorsanız devam edin ve iyice kavrayın bende aklımda şüphe kalmayana kadar yazıcam.. Bunun için yeni bir yazı oluşturacağım şimdi dizlere devam edelim.. int[] dizi = new int[10]; -> bu gayet kullanışlı bir teknik boyutu 10 olan diziniz hazır: yada siz int[] dizi = {1,2,3,4,5,6,7}; -> burdada boyutu vermedik ama içine 7 tane ver, girdik oda 7 boyutlu bir array istediğimizi anladı tabi.. array ifor döngüsüyle doldurabilirsiniz mesela for(int i=0;i<dizi.length;i++){ dizi[i]=10; }ben burda tüm dizi(array)in içini 10 sayısı ile doldurdum siz değişik algoritmalar kurabilirsiniz. Bu arada yazıyı dikkatli takip edenler length kelimesini hemen farketmiş olmalılar. dizi.length -> bizi dizinin uzunluğunu ölçüp verir. Başka bir yazımda dizinin kopyalanma şekillerinden bahsetmek istiyorum..

, , , ,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.