Emre Çamalan'ın Kişisel Güncesi

Ben, sen sen olduğun için, benim!

Kendini Bil!

Aldığım bazı eğitimler dolayısıyla şu sıralar yunan mitolojisinden bilgilerle doluyum. En çok ilgimi çeken Tanrıda Apollon.

Yüce Apollon güzel saçlı Leto’nun doğurduğu:
“Ey Khryse’yi, kutsal Killa’yı koruyan, gümüş yaylı,
Tenedos’un güçlü kralı, Smintheus, dinle beni,
bir gün sana yaraşır bir tapınak yaptıysam senin uğruna,
şu dileğimi tezelden yerine getiriver:
Gözyaşlarımın öcünü al Danaolardan, oklarınla.”

:))  Devamını merak eden okur tabi ama Apollon öcü alır 🙂 Apollonun ne yakışıklı olması nede Öcünü almış olması beni ilgilendirmiyor aslında, Apollon zamanında artık yapılan dinsel törenler abartılmış kadınlar kendilerinden şarapla geçip ne yaptıklarını bilmez hale gelmişlerken Apollon ‘un sahneye çıkma vakti gelir. Ölçülü Olma Tanrısı Yakışıklı Apollon. Apollon tapınaklarında etkisinden kurtulduğunuzda ilk farkedeceğiniz nokta giriş kapılarındaki “Kendini Bil” yazısı olacaktır. Apollon kibir’in en büyük günah olduğunu belirtir ve kişinin kendini bilmesini ölçülü olmasını ister. Bir mitolojik tanrı olarak da böyle olmayanları cezalandırdığı da rivayet edilir.
Apollonun sahneye çıkışından bilmem kaç yıl geçsede insanların onu anlamaya hiç niyeti olmadı , olmayacakda. Bazen öyle şeylerle karşılaşıyorumki gerçekten insanlar konuşurken jetonla çalışsın istiyorum en azından jetonları bitsinde daha fazla saçmalayamasın, daha fazla çene kemikleri inip kalkmasın da daha fazla bol keseden atamasınlar istiyorum. Çok şey istiyorum bunuda biliyorum önce kendim ölçülü oluyum diyorum ve az konuşuyorum hatta hiç konuşmamayı kendimi yormamayı tercih ediyorum artık.. Bunu farkeden bir arkadaşımın deyimiyle “baktın farklı bişey düşünüyorum saldın başından ha iyi iyi böyle devam et diyerek” diyor..  Önce insan durup kendine bakmalı ben neyim, ederim nedir ,ölçüm nedir, tutup kendimi ölçmeye kalksam acaba hangi ölçü birimi beni ölçtügünde bir ederim olur :))  tabi bazı insanların daarcıklarını pikometre (1/1.000.000.000)  ile ölçtüğümüz zaman ancak 1 falan çıkıyor işte 🙂 evet evet durum çok vahim oysa onlar kendilerini “bende yaparım ne var sanki onun gibi çalışsam iki katını yaparım” diye de değerlendiriyorlar bende onlara iyi iyi böyle devam et bence diyip geçiyorum , onu bile demeye erindiğim insancıklar var onları da ölçü birimi bulamadığım için çok seviyorum “null” verip geçiyorum 🙂

Ya nedir bu kendini bilmek? Kendini bilmek aslında hiçbişey bilmediğini kabul etmeyle başlıyor Apollon ve Platon’ a göre zamanın şüpheci bilginleri herşeyden şüphe ederek evreni anlamaya çalışıyorlar ve çok mantıklı bir yol seçiyorlar. Böylece karşındakine hiçbirşey bilmiyorum kulağıyla kulak veriyorsun buda seni karşındaki anlar hale getiriyor.  Bunu yapamayan herkesi anlıyorum evet iyi iyi böyle devam etsinler ama en azından boşa cümle kurmayı denemek ve kurdukları cümlelerin aslında onda birini bile yapamayacak kadar olduklarını bilmek, gözlerine bakınca da o boşluğa dalıp gitmek işte budur beni serzenişime iten.

Madem bir şeyler söylüyorsun, evet farkındayız çoğu insanda sanki konuşma yeteneği doğuştan var , söylediğin şeylerin arkasında duracaksın, hayır duramayacaksan söylemeyeceksin işte ölçülü olmanın kendini bilmenin diger bir açıdan ortaya çıkma noktası. Kendini biliyorsan söylediğinin arkasında durup duramayacağını bilirsin ve rasgele konuşmazsın. İzlenimlerim doğrultusunda konuşmam gerekirse, birbirlerinin arkasından atan , hiç düşünmeden laf eden birçok insan görmekteyim. Peki arkasından atıyorsun ama ben tutup bu sana böyle dedi desem ne yapacaksın kıvırtmak adına dansözlük kursu aldığını göstermek istercesine bir efor sarfetmiyecekmisin? Sonra tutup bana sen ne biçim insansın niye söylüyorsun diye çıldırmışcasına kızmayacakmısın? Bırak onu bunuda sen ne biçim adamsın asıl sen neden arkasından atıyorsun diyeceğim ama hangi ölçü birimi senin anlamanı sağlar bilmediğim için bu olayı hiç başlatmayıp “null” diyip geçeceğim.

Günler geceler bu insanlardan sıyrılmaya çalışıp sıyrılamamakla geçerken , yokmu bir insan arayışına çıkmaya az kala bu makalede içimi döküyorum. Bu yazımı okuyup bende bu adam gibi düşünüyorum da biliyormusun benim yazım iyi değil diyip ama yazsam bu adamınkinden de iyi yazarım diyip insanlığı katletmenin en basit örneğini sergileyeninden en büyülüğünü sergileyenine kadar hepsine diyorum Kendini Bil!

null
null
NULL

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.